Rotterdams Handwerk noemt zich een ‘sociaal designlabel’.

Ontwerper Henny Wilting bedenkt hoogwaardige producten. Ze laat ze maken in werkplaatsen en ateliers in en om Rotterdam.

Designer Henny Wilting werkte voordat ze naar de kunstacademie ging in Groningen jaren in de zorg, als arbeidstherapeut. Ze ziet daar hoe mensen opknappen van zinvol werk. ‘’Iedereen wil waardering of zeggen: ‘kijk dat heb ik gemaakt’. Iets kunnen bijdragen maakt je trots en geeft voldoening.’’

Voor mensen met psychische problemen, een geestelijke of lichamelijke beperking of taalproblemen is meedoen op de arbeidsmarkt niet makkelijk. Zorginstelling Pameijer in Rotterdam heeft werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Wilting rolt als ontwerper in het werk voor Pameijer. ‘’Ze hadden elf jaar geleden één product, een pannenlap.

Dat kon veel breder.” Wilting gaat er in 2008 aan de slag en bouwt het assortiment en de productie flink uit. Als ontwerper bedenkt Wilting spullen die mensen op één van de werkplaatsen, in ateliers of thuis kunnen maken.

Boxershorts
Afgelopen voorjaar zet ze in samenwerking met Pameijer een zelfstandige stichting Rotterdams Handwerk op en gaat daarmee aan de slag.

Van kerstpakketten tot boxershorts en van keukenschorten tot notitieboekjes. Er zijn ook babykleertjes en sporttassen. Soms verwijzen producten naar de stad Rotterdam, maar Rotterdams Handwerk is breder.

“We maken kwalitatief hoogwaardige, handgemaakte producten die zijn ontworpen hier in Rotterdam. Als sociaal label zorgen we dat ze worden gemaakt door mensen die anders geen betaald werk zouden hebben.”

Bij de ontwerpen is er vaak een link met ‘outsider art’, fraaie kunst van mensen die buiten de gevestigde kunstwereld vallen. Makers van Galerie Atelier Herenplaats ontwierpen bijvoorbeeld omslagen van mooie notitieboekjes, van prints op schorten en ansichtkaarten.

“Ik bemiddel tussen makers en bedrijven, het is nu erg druk met kerstpakketten. Ook een serie van 1000 keukenschorten maken is een hele klus.”

Producten worden vaak op bestelling gemaakt voor bedrijven, daarnaast zijn er producten te koop in de webshop en ze liggen ook in diverse winkels. Op vrijdagmiddag kun je langsgaan bij Rotterdams Handwerk bij de Schiecentrale 25 kV.

Wilting ontwerpt producten, maakt duidelijke voorbeelden en handleidingen hoe de producten gemaakt kunnen worden. ,,Echt heel duidelijk, stap voor stap met plaatjes. Dan waarborgt dat ik de producten krijg die afgesproken zijn.”

Speelruimte
Nu Rotterdams Handwerk een zelfstandige stichting is heeft Wilting meer speelruimte, ze werkt niet meer alleen met werkplaatsen van Pameijer, maar heeft ook contact met andere werkplaatsen en met individuele makers. ,,Het sociale aspect staat centraal. Ik bied werk, waardering en een eerlijke vergoeding aan onder meer vluchtelingen, daklozen en mensen met een beperking.”

Arie Westeneng